
Extended Answers from the November 1, 2010  
Investment Adviser Workshop’s Q & A Session 

 
 
INTRODUCTION 
 
During the Q&A Session following the Workshop, some confusion arose concerning the 
requirements for those advisers who will now have custody in Utah due to their direct 
withdrawal of advisory fees from clients’ accounts. Some particular situations were mentioned in 
the discussion, which may have confused matters further. In an effort to fully address all these 
questions, the Division has prepared this document to answer: 
 

 Questions on the “Surprise Audit” Requirements 

 Questions on the Financial Requirements for:  

o Advisers with Custody (both in terms of outright custody or custody solely 
due to the direct withdrawal of fees) and  

o Advisers with Discretionary Authority 

 Questions on Transferring Client Assets between Qualified Custodians 

 
 
QUESTIONS ON SURPRISE AUDITS  
 
The primary question involved the surprise audits (or “independent verification”) requirements 
for advisers with custody. Now that those advisers who withdraw their fees are considered to 
have custody, one question raised was whether those advisers had to engage a PCAOB registered 
accountant to perform surprise audits. 
 
SEC Rule 206(4)-2(b)(3) clearly addresses this situation: 
 

“…you are not required to obtain an independent verification of client funds and 
securities maintained by a qualified custodian if: (i) you have custody of the funds 
and securities solely as a consequence of your authority to make withdrawals 
from client accounts to pay your advisory fee; and (ii) if the qualified custodian is 
a related person, you can rely on paragraph (b)(6) of this section.” 

 
So for advisers who have custody solely due to their direct withdrawal of advisory fees from 
clients’ accounts, no surprise audits are required. This would cover most advisers who withdraw 
advisory fees. 
 
If the adviser is related to the qualified custodian, however, surprise audits would be required 
unless that qualified custodian is “operationally independent” of the adviser (see SEC Rule 
206(4)-2(b)(6) for the exemption and SEC Rule 206(4)-2(d)(5) for the definition). 



QUESTIONS ON FINANCIAL REQUIREMENTS 
  
Another question raised during the Q&A Session involved the financial requirements for 
advisers who withdraw their fees directly from clients’ accounts now that those advisers are 
considered to have custody. This question was further complicated by advisers who inquired 
whether having discretionary authority would change any of these requirements.  
 
Broadly speaking, advisers have two types of financial requirements: those that apply to their 
initial application and those that apply as part of their ongoing books and records requirements.  
 
INITIAL APPLICATION  
 
When advisers initially license in Utah, they must identify whether they will have discretionary 
authority or custody. Advisers with custody (and those that charge fees in advance in certain 
circumstances) have greater financial requirements than advisers that simply have discretionary 
authority.  
 
Going forward, advisers that intend on withdrawing advisory fees directly from clients’ accounts 
will need to affirmatively state that they will have custody, but if this is the sole reason they have 
custody, the adviser will not be required to meet the corresponding financial requirements for 
custody. Separate from that determination, however, if such an adviser also has discretionary 
authority, they would still need to meet those related financial requirements for discretionary 
authority.  

 
When licensing in Utah, the adviser has a few options to meet their financial requirements: 
 
1. Bonding.  Advisers may obtain a bond in the amount for $35,000 if they have custody 

(beyond the withdrawal of fees) or $10,000 if they have discretionary authority. The Division 
requires either the Division Form 4-5BIA or documents that contain the same information as 
the Form 4-5BIA to prove the adviser has obtained their bond. The Division may also accept 
proof of funds held in escrow in lieu of the bond in certain situations. 

2. Minimum Net Worth. Advisers may opt to maintain a minimum net worth of $35,000 for 
custody (again, beyond the withdrawal of fees) or $10,000 for discretionary authority. To 
document the minimum net worth, the Division requires an audited balance sheet at the time 
of application. 

3. SIPC Membership. Advisers also licensed as broker-dealers may be members of SIPC and 
the Division accepts proof of SIPC membership as fulfillment of the financial requirements. 

4. Home State’s Financial Requirements. If the adviser’s home state is not Utah, the adviser 
must simply meet the financial requirements of their home state. The Division requires a 
citation of the financial requirements for that home state and documentation that the adviser 
has met those requirements upon application. 

 
Note: if an adviser has custody (beyond simply the withdrawal of advisory fees) and 
discretionary authority, the minimum amounts for net worth or bonding would be the higher 
amount (i.e. the $35,000 amount), not a compounded amount (i.e. not $35,000 + $10,000). 



ONGOING FINANCIAL REQUIREMENTS (BOOKS AND RECORDS)  
 
After licensing, investment advisers are required to maintain various books and records. Some of 
these requirements involve the adviser’s ongoing financial requirements for having custody or 
discretionary authority. Again, if the adviser has custody solely due to the direct withdrawal of 
their advisory fees, they do not need to meet the ongoing custody financial requirements, but 
would still need to the meet the financial requirements for discretionary authority if applicable.  
 
Advisers with Custody 
 
For advisers with custody beyond the withdrawal of advisory fees (or charging advisory fees in 
advance in certain circumstances), the adviser may choose one of the following options to meet 
its ongoing financial requirements: (1) renew its bond; (2) continue maintaining the minimum 
net worth; (3) maintain its SIPC membership (only applicable to advisers that are also broker-
dealers); or (4) continue meeting requirements of their home state (if other than Utah).  
 
While an adviser with custody can meet their ongoing financial requirements by any of the four 
methods outlined above, they must also provide the Division with independently audited 
financial statements within 120 days following their fiscal year end (Rule 164-5-3 specifies the 
requirements for these financial statements).  
 
Note: the audited financial statements for advisers with custody would likely be done by the 
same PCAOB registered accountant who conducts the surprise audits and prepares the internal 
control report for the adviser. 
 
Advisers with Discretionary Authority 
 
For advisers with discretionary authority (including those advisers that may also have custody 
solely due to the direct withdrawal of advisory fees), the financial requirements may depend on 
how the adviser met its financial requirements at the time of its initial application. The adviser 
may choose one of the following options to meet its ongoing financial requirements: (1) renew 
its bond; (2) continue maintaining the minimum net worth; (3) maintain its SIPC membership 
(only applicable to advisers that are also broker-dealers); or (4) continue meeting requirements of 
their home state (if other than Utah). 
 
For advisers that maintain a minimum net worth, however, the Division also requires the same 
financial statements that advisers with custody must file. Similarly, these financial statements 
must reflect that the minimum net worth was maintained at all times. Again, these independently 
audited financial statements must be provided to the Division within 120 days following their 
fiscal year end (Rule 164-5-3 specifies the requirements for these financial statements). 
 
Ongoing Bonding Amounts 
All advisers should note that while the initial bonding amounts are $10,000 for advisers with 
discretionary authority and $35,000 for advisers with custody, the Division may increase these 
amounts for advisers based on their total number of advisory clients and assets under 
management.      



QUESTIONS ON THE LIMITED AUTHORITY TO TRANSFER A 
CLIENT’S ASSETS BETWEEN THE CLIENT’S ACCOUNTS AT ONE OR 
MORE QUALIFIED CUSTODIANS 

 
Another scenario discussed in the Q&A Session of the Workshop involved the transferring of 
clients’ assets from one custodian to another. The SEC includes this scenario in its question and 
answer discussion on the custody rule. The SEC explains in its Staff Responses to Questions 
About the Custody Rule (online: http://sec.gov/divisions/investment/custody_faq_030510.htm):  

 
Under rule 206(4)-2(d)(2)(ii), an adviser has custody if it has the authority to withdraw client 
assets maintained with a qualified custodian upon the adviser's instruction to the custodian. We do 
not interpret the authority to withdraw assets to include the limited authority to transfer a client's 
assets between the client's accounts maintained at one or more qualified custodians if the client has 
authorized the adviser in writing to make such transfers and a copy of that authorization is 
provided to the qualified custodians, specifying the client accounts maintained with qualified 
custodians. (Modified May 20, 2010.) 

 
As the SEC explains, this practice does not constitute custody so long as: (a) the client’s name is 
on all the accounts; (b) the adviser has obtained written authorization from the client specifying 
the accounts in question; and (c) the adviser provides this authorization to the qualified 
custodians. 
 
 
CONCLUSION 
 
Hopefully this document answers all the questions raised at the Division’s November 1, 2010 
Investment Adviser Workshop. If another question needs to be addressed, please feel free to 
contact the Division at (801) 530-6600 


