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Dear Dr. Monson:

This is to acknowledge roceipt of your letter of October 23rd, wherein you submit
the following:

"g2-1-15, Revised Statutus of Utah, 1933 in part states: 'No dealer or
salesman shall engage in business in this state as such dealer or seles-
man, or selil any securities, including securities exempted in section
§2-1~5, except in transactions excmpt under section 82-1-6, unless he
has been registercd as a dealer or salesman in the office of the com-
mission pursuant to the provisions of this section...t"

"82-1~5 provides for the excmption from registration of certain securi-
ties set out in said section.

182-1-6 provides for exempted sales. This section begins by saying:

'Lxcept as hercinafter expressly provided, the provisions of this chapter
shall not apply to the sale of any sccurity in any of the following cases
«..! And this is followed by nine subdivisions,

"Subsection 5 specifically bears upon the question at issue.”

Based on the foregoing excerpts of the Securities Law, you have submitted the fol-
lowing inquiries:

"(4) If an individual or firm acts as agent only for muncicipalities in the
proparation amd disposal of bonds, either original or refunding, and ne-—
gotiates as said agent for the sale of ssid bonds or the exchange either
for cash or originla bonds in a refunding issue to departmenta of State,
such as the Land Board,; Industrial Commission, Board of Education, etc.
would such acts as such agent be oxempt as provided in the Securities Act,
or would such individual or fimm b¢ required to have license as a Dealer
with the Securities Commission? .

"(B) If such individusl or firm buys all or a portion of said bonds, whether
original or refunding for himsclf or itself, and then sclls such bonds in
whole or in part to subdivisions of the State, such as the Land Board, In-
dustrial Commission, Board of Education, cte. would such acts be exempted
from registration as provided in 82-1-6 or would it bc necessary for such
individual or firm to first be licensed as a dsaler as set out in the Secur-
ities Act??

In order %o analyze your problem intelligently, it is necessary to refer rather
fully to certain sections of the Securitios Law, In the first place, while muni-
cipal sccuritics are sccurities within the mcaning of the definiation of securities
sct forth in Secction 82-1~4, Rovised Statutes of Utah, 1933, and while it further
clearly appears that municipalitios fall uithin the definition of "Issuory as found
in sub—division 5 of said section 82-1-4, for the term "issucr' as set forth in
subdivision 5 aforesaid shall moan and include every person who proposes to issue,
has issued, or shall hereaftor issuc any security as heroinbefore defined, and
"person" is defined in subdivision 2 of said Scction 82-1-4, to include a political
subdivision of this State, neveorthcless in Section 82-1-5, it must be observed that
municipal sccuritics under subdivision 1 are expressly exempted or excepted from the
Sccurities Law, except as otherwise expressly provided.

Now let me refer the reader to Scction 82-1-17, Revised Statutes of Utah, 1933, pro-
viding for the registration of agonts, That scction reads:

"No person shall chgage in businoss in this state as agent to sc¢ll securities
of an issuer unless he has paid a fee of $5 and has been registercd as an
agent in tho office of the commission. Every agent before selling, offering
to sell, or advertising the szle of, any security of an issuer shall filec in
the office of the commission an application for rogistration in writing in
such form as the commission may proscribe, duly verified by oath, which shall
state the office or principal place of business of the issuor and the character
of tho security to bo sold., If the commission shall find that the applicant
is of good repute and has complied with the provisions of this scetion, it
shall register such applicant as an agent.”
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It will be obscrved that .owhere in this section appecars s language which would in-
dicate that municipalities have been brought within the meaning of the term "issuer®
as it has been defined in the statute. In other words,. it cannot be said with any
degree of certainty or clarity that securitics of an "issuer" as sot forth in Sec-
tion82-1-17 is intended to include municipal socurities which have already becn ex-
empted under Section 82-1-5 aforesaid. So thst I feel confident that I may say at
this point, in answer to your first inquiry, that as long as cuh individual or fim
acts as agent only of the muncipality in the sale of it securities to any of the
State Departments, such individual or firm necd not be registered with the Securi-
tics Commission,

Now let us turn our attention to the provisions of Scetion 82-1-15, Rovised Statutos
of Utah, 1933, which provides, among other things, the following:

"No dealer or salesman shall cngage in business in this state as such dealer

or szlcsman, or sell any sccurities. including securities exempted in Section

82-1-5, exccpt in transactions exempt under Section 82-1-6, unlcss he has been

registered as a dcaler or salesman in the office of the commission pursuant to

the provisions of this section.”
Then follows specific provisions for requiring overy decaler before ongaging in busi-
ness in this State to file an application with the Sccurities Commission for regis-
tration, In that application such dcaler is required to register the salesmen which
such dcaler shall cmploy.
Now getting back to your inquiry again, it is clcar to the writer that if the indiv-
idual or firm represcnting the municipality as agent in the sale of its securitics
is a dealeor or salesman within the purview of Section 82-1-15 aforesaid, then such
individual or firm must bc registcred as provided in said Section 82-1-15, for a
carcful analysis of the provisions of Scction 82-1-6 indicates that a sale of muni-
cipal securities to any of the Statc Departmonts is not a transaction excmpt under
Scction 82-1-6, and unless such a sale to any of the State Departmonts can be brought
within the purview of Section 82-1-6, such municipal securitics are placed in the
same category as any othor sccurity rcequired to be registered with tho Securities
Commission,

Since your Commission is thoroughly acquainted with the provisions of Scction 82-1-6
I feel it unnocessary to set them forth in this opinion., Subdivision 5 of said
Scction 82-1-6 has been called to my attention psrticularly. I shall, thercfore,
sct forth its provisions for the bonefit of the reader:
"Exccpt as hercinaftor oxpressly provided, the provisions of this chapter shall
not apply to the sale of any security in any of the following cases:
tl....12,...13,...%,....'5 The salc, transfer or delivery to any bank, savings
institution, trust company, or to any corporation or to any brokcr or dealer;
provided, that such broker or dealer is actually engaged in buying and selling
sceurities as a business,"
Coming now to the inquiry, if such individual or firm buys all or a portion of said
bends, whether original or rofunding for himsclf or itsclf, and then sells such bonds
in whole or in part to subdivisions of the State, such as the Land Board, Industrial
Commission, and so forth, would such acts be oxempted from reogistration as provided
in 82-1-6 or would it bc necessary for such individual or firm to first be licensed
as a dealer as sct out in the Sccuritics Act, I am of the opinion that unless it can
bc said that such a salc falls vithin one or more of the oxceptions sot forth in
Scetion 82-1-6, such individual or firm referred to in your inquiry would have to
sccurc a permit to sell, as provided in Section 82-1-15

In my oxamination of the provisions of Scetion 82-1-6, I find ono provision to-wit:
in subdivision 3, which would be applicable to thc sale of municipal sccuritics to
any of thc Stetc Departments. I rofer to an isolated transaction in which my sccur-
ity is sold, offcred for salc, subscription or delivery by the owner thereof, or by
his representative for the ownert's account; such salc or offer for sale, subscrip-
tion or dclivery not being made in the course of repeated and successive transactions
of a like character by such owner or on his account by such reprosontative, and such
osner or represcntative not being the underwriter of such security.

Manifestly, a person, including a firm, partnership or corporation within the mcan-
ing of the torm "person" as definced in sub-division2 of Suction 82-1-k, afore-
seid, may purchasc sccurities from a municipelity and se¢ll them to a State Depart-
ment without a licensc to do so from the Sccurities Commission as an isolated
transaction, but the repeated and succossive sale of such municipal sccurities is
forbiddcn by the Sccuritics Act unloss a licenso as a dealer or salosman is securod
from the Sccuriticvs Cormission.

' Yours very truly,

(8igned) G. A. GILES
Assistant Attorncy General

Approveds

5i1¢) (Signed) JOSEPH CHEZ
b Attorncy Gencral



